I helgen hade Boxbygg AB öppet hus för invånarna i Nykvarn. Där visade man de storslagana planerna av nya Nykvarn Centrum på ett lite nytt sätt som visade sig vara mycket uppskattat. Tikab var på plats och visade 3D-animerad film och VR-modeller.

Medborgardialog

Gamla som unga – medborgare som politiker, budskapet var solklart! -“Ett mycket bra sätt att kommunicera kommunens planer, man förstår ju direkt hur det är tänkt”.

Oftast när omfattande ombyggnad ska ske, är åsikterna delade och många oroar sig för hur det nya kommer att upplevas. Under lördagens event var alla mycket positiva och glada att få uppleva det nya centrumet på detta sätt. Oron för kranarna och byggandet i området utanför var som bortblåst.

VR-vyer från Nykvarn Centrum

För att uppleva dessa på bäst sätt bör stereoskopiska VR-glasögon användas. Nedan är 2D-versioner av bilderna som kan användas utan glasögon i vanlig dator. Klicka på fullskärm nere till höger i respektive bild. Snurra sedan runt!

[vrview img=”http://www.tikab.com/wp-content/uploads/2016/08/Nykvarn_Location_1.jpg” pimg=”http://www.tikab.com/wp-content/uploads/2016/08/Nykvarn_Location_1.jpg” width=”100%” ][vrview img=”http://www.tikab.com/wp-content/uploads/2016/08/Nykvarn_Location_2.jpg” pimg=”http://www.tikab.com/wp-content/uploads/2016/08/Nykvarn_Location_2.jpg” width=”100%” ][vrview img=”http://www.tikab.com/wp-content/uploads/2016/08/Nykvarn_Location_3.jpg” pimg=”http://www.tikab.com/wp-content/uploads/2016/08/Nykvarn_Location_3.jpg” width=”100%” ][vrview img=”http://www.tikab.com/wp-content/uploads/2016/08/Nykvarn_Location_4.jpg” pimg=”http://www.tikab.com/wp-content/uploads/2016/08/Nykvarn_Location_4.jpg” width=”100%” ][vrview img=”http://www.tikab.com/wp-content/uploads/2016/08/Nykvarn_Location_5.jpg” pimg=”http://www.tikab.com/wp-content/uploads/2016/08/Nykvarn_Location_5.jpg” width=”100%” ]

Animerad film över nya Nykvarn Centrum upprättad av Tikab

På stor skärm visades även 3d-animerad film. Både för Nykvarn Centrum i planerat utseende och en film som visar byggskedena. Dvs i vilken ordning befintliga byggnader ska rivas och nya byggnader ska byggas. Det var också mycket uppskattat på grund av tydligheten. Här samlades besökarna i väntan på VR-glasögonen.

 

 

Tikab satsar på VR

Vi har 25 års erfarenhet av att visualisera våra kunders idéer och visioner med hjälp av 3D-animerade bilder och film. Sedan en tid har vi insett att VR-tekniken är tillräckligt mogen för att utklassa de tidigare medierna fullständigt. Nu börjar vi även se tecken på att hårdvaran inom kort kommer vara brett spridd och tillgänglig för alla. Innehållet i sociala medier kommer inom en snar framtid att bygga på VR-upplevelser.

Därför har vi satsat på en övergång från bilder och film mot VR och kan stolt visa upp ett 20-tal projekt där vi tillämpat den senaste tekniken. Vi satsar nu på att finslipa arbetsprocesserna så att vi inte bara kan visa ett projekts slutgiltiga utförande – utan även att smidigt kunna nyttja VR successivt i projekteringen, för att öka förståelsen ytterligare av alla inblandade.

Enklaste sättet att förklara nyttan och upplevelsen med VR för någon som aldrig provat – är helt enkelt att visa upplevelsen i praktiken. Kontakta oss gärna för en live demonstration av någon av våra tidigare projekt.

VR-event i Oktober

Vi kommer även bjuda in till ett Digitaliseringsevent med tema VR/Laserskanning i mitten av oktober. Följ oss på i sociala medier för att se när inbjudan kommer.

 

Johan Stribeck

Johan Stribeck

Affärsområdesansvarig BIM/VR

+46 8 409 043 22
+46 709 52 71 70
johan.stribeck@tikab.com

 

Göran Renström

Göran Renström

VR-demonstration

+46 8 409 043 10
goran.renstrom@tikab.com