Ytmodell från drönarskanning

Fotodokumentation

Interaktiv onlinemodell

[sketchfab id=”3d2d9da33bdf4d318edd3444c26a1c40″ start=”1″ spin=”1″ controls=”1″]

Drönarteknik

Idag dokumenterades takgeometrin digitalt på Frans Schartau med hjälp av fotogrammetri med drönare. Syftet var att komplettera de tidigare utförda laserskanningarna av fasader och interiör. Taket på Frans Schartau är en av Stockholms högst belägna platser. Dvs laserskanning är mycket svårt att utföra.

Resultatet ska användas för inventering och dokumentering av befintlig byggnad inför kommande ROT-projekt.

Det är precis vid den här tillämpningen som “drönarskanning” verkligen kommer till sin rätt – där andra tekniker helt enkelt inte är möjliga eller kräver ett betydligt större arbete.

Tikab har sedan 2014 nyttjat drönarteknik för att automatisera och digitalisera processer i byggbranschen. Dels för egen del att inhämta underlag effektivt i samband med visualiseringsuppdrag och dels till andra projektörer och beställare som behöver en digital version av befintligheterna i sina projekt. Resultatet används ofta som projekteringsunderlag i projektörernas BIM-programvaror eller tas in i projektets samordningsmodell. Både punktmoln och ytmodeller.

Idag skannar vi byggnader och mark – slår ihop resultatet med projekterad byggnad/tillbyggnad – lyfter in resultatet i spelmotor för granskning och upplevelse med VR-glasögon. Kontakta oss när ni stöter på behovet i ert projekt så kan vi visa exempel på tekniken.

 

Johan Stribeck

Johan Stribeck

Affärsområdeschef BuildTech Services

+46 8 409 043 22
+46 709 52 71 70
johan.stribeck@tikab.com