Idag träffades Johan Stribeck från Tikab och Anders Lundgren från iX!, Information Experience och diskuterade möjligheter med VR och AR i projektering och produktion.

Tikab har satsat på att ta fram effektiva metoder att använda VR (Virtual Reality) i samordning och för kommunikation under projekteringsskedet. iX! visade idag det vi tidigare antagit, att i produktionsskedet är AR (Augmented Reality) en mycket användbar teknologi.

Med ny teknik som kommer med större satsningar som t.ex Microsoft Hololens, så är prestandan redan idag tillräckligt bra för att mixa verklighet med modeller i s.k. mixed reality som AR handlar om. Med mixed reality läggs ett eller flera digitala lager ovanpå det som syns genom glasögonen.

Med hårdvara som Hololens upplevs hologrammen i verkligheten och inte på en skärm som många fått en försmak av under sommaren genom lanseringen av Pokemon Go. Det är stor skillnad – särskilt när man byter nöje mot nytta.

hololens

Med den här tekniken kan en kontrollant i en entreprenad kan gå och syna av en anläggning och se projekterade installationer bakom de färdiga ytskikten. Eller kanske en ventilationsmontör som ser byggnadsstommen genom glasögonen och ett digitalt lager med projekterade installationer i 3D. När man även kan få tillgång till den bakomliggande BIM-informationen på respektive objekt nås den fullständiga nyttan.

Dvs installationsmontage blir plötsligt betydligt enklare utan ritningar.

Framtiden ser sannerligen bara ljusare och ljusare ut för varje dag som går!

 

 

Johan Stribeck

Johan Stribeck

Affärsområdeschef BuildTech Services

+46 8 409 043 22
+46 709 52 71 70
johan.stribeck@tikab.com